Stanwood

This residence on a Knoll overlooking Miracle Mile with the backdrop of the Hollywood Hills provides sweeping views of the city as an unexpected surprise to visitors only familiar with the viewport from the street level. ADC reinvented the roof deck to provide the client with the ability to enjoy the space watching movies under the night sky while enjoying the rooftop kitchen. The growing family needed an additional bedroom, so a front addition was devised which consolidated the existing amalgamation of remodels, replacing them with a cleanly built a façade which shielded the less attractive elements of the existing building while uniting the new addition in a continuous front elevation which befits the neighborhood. In addition to the additional bedroom a dramatic entry sequence and a ground level office was added. The clean linear architecture with Japanese influences serves the practical as well as aesthetic needs that the home should command from the public, the front louvers are precisely angled to provide the residents with privacy without compromising the city viewpoints from the interior. This reinvention of the front elevation of the property was carefully designed so that the occupants could remain in their living spaces throughout the course of construction with minimal disruption to their ongoing lives; the design is built to last with programmatic features to bring joy and comfort to this family for decades to come.

Tramonto

Welcome to La Casa dei Tramonti Scintillanti (The House of Shimmering Sunsets), designed by Archetype Design Collective and crafted by TR Wurster Construction. This architectural marvel, formed by an expressed structural steel roof structure floating upon floor-to-ceiling glass walls, offers panoramic views of the Pacific Ocean and pristine glimpses of the undisturbed Santa Monica Mountain Conservancy, translating the indoor and outdoor living areas into a tranquil oasis that evokes the sensation of being surrounded by water and sky while maintaining a sense of privacy and shelter.

As you approach the property, a secure entry sequence grants access through a monitored linear steel fence as a stone stair emerges from the hillside guiding visitors to the upper level. Floating steps anchored to the hillside lead to a cantilevered travertine stair emerging from the hand-chiseled granite feature wall leading visitors up to the bluff that forms the upper-level living space.

The integration of cascading water features in the side and rear yards, along with strategically placed fire features, introduces dynamic elements to the serene reflection of the sky mirrored by the black onyx pool. A baja shelf invites sun-bathers, while an outdoor kitchen and dining area create the perfect setting for alfresco living. The kitchen’s fenestration seamlessly connects the interior with the exterior via an integrated bar with a heated seating area. A deck overlooking the ocean harmoniously joins the open-plan living room, allowing occupants to relish the distant seascape and a pleasant onshore breeze from both vantage points.

A sleek and minimal trellis entwined with the projecting eave frames the outdoor living area. The eave, adorned with a crisp bent steel fascia finished with a gracefully illuminated brass edge, achieves a slender profile in expressed structure. The master dressing/bath suite boasts a glass roof over the steam shower while clerestory windows offer views of the sky that fill the bath and closet with natural lighting through glass walls, balancing function, form, and privacy. An active water feature wall maintains serene movement in the spa-like environment as the undulating granite wall juxtaposes the endless motion of the crashing waves of the sea within earshot.

Venture to the basement, where a display of collectible vehicles and a theater awaits beyond the transparent wine wall. The bar, living, dining, kitchen, and primary bedroom share breathtaking views of the ocean, seamlessly connected in spirit by the elemental presence of sky and water. The remaining game room, master bath suite, and bedrooms maintain connections to thoughtful water features while the gym, theater, and select bathrooms receive projected imagery of moving water to provide further anchorage to this inspiring element.

Innovation effortlessly merges with function and program as the interior seamlessly transitions into the temperate California environment, creating a timeless and captivating modern residence of international style that celebrates the essence of coastal living!

The Canopy on Robertson

The natural world reveals sustainable patterns of resilience, efficiency, and peace. Why have humans, a creature endowed with the ability to transform landscape as a responsible steward, chosen to dominate the environment and each other? Within the loom of the urban fabric which defines Los Angeles we see rinsed and repeated development schemas, many such efforts producing domineering and inconsiderate results. With manifest destinies driven by financial motive and/or bureaucratic confines, we see sections of the city frequently slashed and burned, wastefully demolishing what may have been worthwhile in the name of development which is often repackaged and imposed upon those around and those within. The Canopy on Robertson challenges these undesirable results, providing an improved redevelopment option to repurpose the parcels which they occupy in a sustainable and considerate manner while providing an elevated occupancy experience to those within.

The Robertson Corridor offers unique zoning aspects not commonly found in other areas of the city – as an artery leading to the heart of West Los Angeles this thoroughfare provides a level of convenience and access not commonly attainable. Rather than surrendering to the cliché of mixed-use behemoths which consolidate ownership and strip occupants of freedom by boxing them into the constraints of fixed units belonging to a single entity, The Canopy on Robertson provides a unique use case to repurpose 3 contiguous lots which share an optimal location and sweeping city views.

Leveraging innovative material choices, the structure of each new building erects onto a completed foundation in less than a week, prefabricated building components closely coordinated with the Building Information Models on which they are based ensure a precise and rapid construction sequence. Integrated green features and water features are employed to provide occupants a connection with these primary elements of nature at varying elevations of the structures. Each structure contains their own rooftop pool and outdoor living space which have been carefully oriented to maximize the panoramic skyline which they share which offer an excellent vista of Los Angeles landmarks notable from one perspective including the towering Downtown cityscape, snowcapped mountains, the Hollywood Sign, Miracle Mile, and The Sunset Strip, among other objects of enduring interest.

Malibu Beachfront Deck

ADC was procured to reinvent a Malibu Beachfront Deck that needed structural repairs. The structure was carefully retrofitted and repaired and a new deck plan was implemented including Ipe finishes, a custom trellis, a thoughtful glass windscreen, cable railings with integrated lighting, and custom subdeck and above deck planters. All of these features were nicely executed and thoughtfully placed to maximize the stunning view of the Malibu Pier and surrounding oceanscape and landscape to create an outdoor living space that has brought years and delight and enjoyment to our client!

PCH Pool Deck

Taking a brilliant conceptual rendering for an open plan glass-walled beachfront residence in Malibu, ADC was engaged to bring the rendering to reality for a unique 2nd floor water feature which flanked the corner master suite. The feature was intended to provide a seamless connection with the ocean by bridging the sightline over a narrow patch of sand providing a direct visual connection from the residence to the Pacific Ocean. In order to minimize the structural profile and maximize the effect, ADC collaborated with the structural engineer to devise a unique cantilevered support system which accommodated a stainless steel vessel with the necessary trough and equipment for water conditioning and recirculation while maintaining a zero-edge profile on four sides to take this concept of a floating body of water reflecting the dramatic Malibu sky to a constructible reality. Submerged acrylic panels were proposed to punctuate the cantilevered eave supporting the water feature above, thereby adding overhead natural light through the smooth eave providing the sensation of viewing the sky through water from the veiwpoint of the pool directly below. This incredible feature brings the outside even further inward to the occupants of this luxe oceanfront compound.

Sunswept

The Owners of this Sherman Oaks hillside home recently purchased the traditional residence with modern updates which flipped from a developer into their possession. The husband and wife team who are artists in film and music had a sense of the modern trajectory for their project. ADC designed a fascinating motorized gate system which included a 1,800lb rolling steel vehicle gate which was strategically louvered at an angle to maximize privacy while maintaining linear form and maximizing the interplay of daylight shadowing which transforms the size and proportion of the space as the sun travels east to west daily. The pedestrian gate was strategically punctuated with laser-cut steel panels to provide glimpses of the hilltop view behind and a backlit address to signal the entry sequence. As the sun falls the pilasters come alive as the columns were specially designed to enclose light channels at all corners to provide the sensation of an exploding box with light pouring out of the seams, creating the effect of heavy metal rectilinear structures floating upon the hill building anticipation of what lies behind. The lighting system integrated with the client’s home control system to provide limitless possibilities in color and programming to create special effects for the savvy clients who enjoy manipulating light, sound, and color on a daily basis within their residence.

Lake Sherwood

The Owners of this quaint historic lakefront home enjoyed decades of residence since their initial remodel of the structure originally built in the 1920s. Although well-kept and inviting, they were ready to reset and refresh the home to resolve operational, aesthetic, and programmatic deficiencies while retaining the spirit of the original structure. The end result would be a similar feel with a carefully planned, convenient, luxurious, and thoughtful living experience. The primary design goals included raising the 1st floor from 8’ to 10’ ceilings, creating an open plan kitchen that would compliment the Owner’s refined culinary expertise while providing for a strong outdoor connection, improving the split level 2nd floor access and circulation, making the undersized garage accessible to an SUV, and adding a great room on an existing terraced portion of the hillside directly behind the existing structure. ADC leveraged point cloud data to maintain the existing footprint to strategically justify the grandfathered setback aspects of the building that would greatly diminish with a new construction approach. This enabled ADC to propose a building envelope which would minimize expensive structural foundation systems leveraging existing structural components as much as possible. By creating strategic workarounds to minimize surcharge into existing site walls ADC avoided triggering hundreds of thousands of dollars of foundation additions and improvements which could needlessly dictate removing and retrofitting existing hillside wall systems which were performing well for many years in their existing state.

Working with the form of the existing building while embellishing and expanding upon the existing architectural concepts, the new entry sequence was relocated and grounded upon an axis which aligns with the property’s lakefront dock to enhance the connection of the home with the body of water on which it peacefully lies. Adding a modern flair to the traditional architecture, ADC was able to devise an open living plan at the entry level which provided excellent indoor/outdoor circulation, outdoor living areas, and garden vistas at the rear of the residence to compliment the lakefront views on the opposing side. While addressing practical accessibility concerns to allow for the retired clients to age gracefully in this multilevel home, a private master suite was crafted, a junior master suite was added, along with a gym and flexible office/guest room achieved all of the potential future programing the clients could dream of.

Thousand Oaks

The Client was starting up a new business with a sense of urgency, his former employer closed unexpectedly so he secured a space a few doors down on Thousand Oaks Blvd strip mall where he would transition from being a staff member to a proprietor. ADC was engaged to produce a working design that would set this Barber Shop above and beyond the competition to retain the existing client base in a comfortable and pleasing environment while attracting new clientele.

With a specific budget parameter, ADC went to work carefully proportioning the tenant improvement of the 250 square foot space to allow for 3 barber chairs, a waiting area, retail display, a cash wrap workstation, a bathroom, and a back of house break and storage area. MEP systems needed to be redesigned and reworked to accommodate the needs of the shop, custom millwork and furnishings were designed. All of this function was squeezed thoughtfully into the space using clean modern aesthetic principals and materials which harken references to barber shops of old. Mirrors were used prolifically to provide a sense of an enlarged space while providing function that the stylists need while working with clients.

ADC completed the design, entitlements, and in conjunction with T. R. Wurster Construction the construction start to finish in 10 weeks, within budget, during COVID. A limited Phase 1 of the design and construction has been completed, the Owner plans to complete the design in a second phase of construction once the business is established.

Beverly

This experimental art gallery West Hollywood transforms an existing nondescript retail space on precious Beverly Boulevard frontage by gracefully transforming the space into an attractive but not detractive blank canvas with an prodigious capacity for programmatic changes through a unique combination of visualization technologies and innovative building envelope technologies. Within the shaft of a 3 story continuous microLED display system blanketing the publicly viewable walls in imagery, the sculptural stair transports visitors up to an innocuous yet versatile 2nd floor gallery before unveiling the surprising 3rd floor addition to the existing bi-level structure. The upper floor includes an atrium enclosed with an innovative EFTE pillow roof system and glazed wall systems to maximize views of the Sunset Strip and the iconic colorized volumes of the Pacific Design Center. The atrium features prolific projection surfaces which transform all atrium surfaces into a lightbox for projection on floors, walls, and ceilings simultaneously. The adjacent gallery adjacent to a functional greenhouse presenting naturally lit tropical flora and fauna with a surrounding built in seating area immediately appears to be a white canvas for conventional art display. In a moment, the space transforms into a well-appointed screening room or a continuous projection video wall more than 50’ in length. Motorized appurtenances enhance and transform various aspects of the buildings in ways that stretch the imagination and redefine the program based upon the ever changing selection of art within. One can only imagine what brilliant ideas this space will host as world class artists use this multifaceted gallery as a platform to push the limits of technology and art in an ever-evolving space within the seemingly conventional enclosure which provides a profound versatility, ever responsive to and reflective of the creative forces at work within.

Telephone Building Penthouse Conference Room

ADC was invited to the penthouse office of the historic Telephone Building in Santa Monica. Rios Clementi Hale refreshed and updated the building a few years prior, the tenant occupying the magnificent roof deck were left with a mechanical room in the center of the spacious rooftop deck that hadn’t been addressed within the scope of the renovation which wasn’t useful or aesthetically pleasing. Identifying and leveraging the desirable aspects of the existing structure, ADC transformed this existing space into a magnificent conference room with expansive views of the ocean and city on 3 faces which opened up to the roof deck terrace facing the offices on the 4th face with an operable window wall. Custom fenestration adhered to minimal structural components was designed to maximize views while working within the constraints of the existing building, bespoke provisions for hidden motorized shades, lighting, and low voltage systems were included in the renovation to transform this space from an unsightly shell of an abandoned mechanical room to the brilliant hub of this incredible rooftop office facility.