SOHO Little Beach House Trellis

In collaboration with SOHO House and TY Engineering, ADC redesigned the structural wood and steel components to accommodate the routing and usage of heating and shading components to reduce the cost, increase the authenticity of the intended heavy timber structure, and to add components to increase the level of comfort to those residing under the outdoor structure resting upon the sand. The trellis which joins a bar in conjunction with custom built Ipe planters surrounding the area and defining the program were designed by ADC and furnished and constructed by TRWurster to provide a serene and unforgettable hospitality experience for those who have access to this elite Malibu Carbon Beach property.

Spruce Goose Glue Lamb Retrofit

ADC was engaged to devise a solution to repair the glue lambs supporting the Spruce Goose hanger originally built to house the construction of the historic plane from 1941-1947 by Hughes Aircraft which to this day holds the world record as being the largest wooden aircraft. The plane was built in response to the shortage of raw metals during World War II when it was commissioned by the United States military as an aerial transportation alternative to avoid the ever increasing maritime threats presented by enemy submarines. In addition to revolutionizing aeronautical engineering and control systems in this experimental endeavor, Howard Hughes blazed a trail in the invention and application of laminated timbers and wood veneers which has transformed the way we use wood today. The glue lamb timbers supporting the hanger in many locations had begun to delaminate, so TRWurster Construction in collaboration with ADC designed and built a custom hydraulic compression bracket system to facilitate the repair. The system using multiple hydraulic cylinders with variable manifolds and pressure gauges was engineered to exert measurable and precise forces that would not exceed the compression capacity of the existing lumber. The result counteracted gravity so that the delaminated deformation could be restored to its original position thereby allowing the subsequent installation of a system of steel plates and custom timber screws up to 40″ in length placed at variable axes and angles designed by Arup which could be installed to restore and reinforce the structural properties of these incredible laminated wood members. Spanning up to 750 feet, these wood structural components forming the Hercules Hanger that are approaching a millennium in age needed to be secured so that Google could safely occupy the building which currently serves as the shell which houses their new YouTube Headquarters. Additionally ADC designed custom furnishings inspired by the original building features using reclaimed lumber from the demolition of select portions of the building. This fascinating structure remains as a ‘church of lumber’. Bearing testament to humankind’s advancement and progress in the utilization of lumber, this building monumentally stands in its carefully preserved state as the birthplace of many technologies and techniques that reshaped the utilization of wood down to this day.