The Canopy on Robertson

The natural world reveals sustainable patterns of resilience, efficiency, and peace. Why have humans, a creature endowed with the ability to transform landscape as a responsible steward, chosen to dominate the environment and each other? Within the loom of the urban fabric which defines Los Angeles we see rinsed and repeated development schemas, many such efforts producing domineering and inconsiderate results. With manifest destinies driven by financial motive and/or bureaucratic confines, we see sections of the city frequently slashed and burned, wastefully demolishing what may have been worthwhile in the name of development which is often repackaged and imposed upon those around and those within. The Canopy on Robertson challenges these undesirable results, providing an improved redevelopment option to repurpose the parcels which they occupy in a sustainable and considerate manner while providing an elevated occupancy experience to those within.

The Robertson Corridor offers unique zoning aspects not commonly found in other areas of the city – as an artery leading to the heart of West Los Angeles this thoroughfare provides a level of convenience and access not commonly attainable. Rather than surrendering to the cliché of mixed-use behemoths which consolidate ownership and strip occupants of freedom by boxing them into the constraints of fixed units belonging to a single entity, The Canopy on Robertson provides a unique use case to repurpose 3 contiguous lots which share an optimal location and sweeping city views.

Leveraging innovative material choices, the structure of each new building erects onto a completed foundation in less than a week, prefabricated building components closely coordinated with the Building Information Models on which they are based ensure a precise and rapid construction sequence. Integrated green features and water features are employed to provide occupants a connection with these primary elements of nature at varying elevations of the structures. Each structure contains their own rooftop pool and outdoor living space which have been carefully oriented to maximize the panoramic skyline which they share which offer an excellent vista of Los Angeles landmarks notable from one perspective including the towering Downtown cityscape, snowcapped mountains, the Hollywood Sign, Miracle Mile, and The Sunset Strip, among other objects of enduring interest.

Malibu Beachfront Deck

ADC was procured to reinvent a Malibu Beachfront Deck that needed structural repairs. The structure was carefully retrofitted and repaired and a new deck plan was implemented including Ipe finishes, a custom trellis, a thoughtful glass windscreen, cable railings with integrated lighting, and custom subdeck and above deck planters. All of these features were nicely executed and thoughtfully placed to maximize the stunning view of the Malibu Pier and surrounding oceanscape and landscape to create an outdoor living space that has brought years and delight and enjoyment to our client!

Sunswept

The Owners of this Sherman Oaks hillside home recently purchased the traditional residence with modern updates which flipped from a developer into their possession. The husband and wife team who are artists in film and music had a sense of the modern trajectory for their project. ADC designed a fascinating motorized gate system which included a 1,800lb rolling steel vehicle gate which was strategically louvered at an angle to maximize privacy while maintaining linear form and maximizing the interplay of daylight shadowing which transforms the size and proportion of the space as the sun travels east to west daily. The pedestrian gate was strategically punctuated with laser-cut steel panels to provide glimpses of the hilltop view behind and a backlit address to signal the entry sequence. As the sun falls the pilasters come alive as the columns were specially designed to enclose light channels at all corners to provide the sensation of an exploding box with light pouring out of the seams, creating the effect of heavy metal rectilinear structures floating upon the hill building anticipation of what lies behind. The lighting system integrated with the client’s home control system to provide limitless possibilities in color and programming to create special effects for the savvy clients who enjoy manipulating light, sound, and color on a daily basis within their residence.

Thousand Oaks

The Client was starting up a new business with a sense of urgency, his former employer closed unexpectedly so he secured a space a few doors down on Thousand Oaks Blvd strip mall where he would transition from being a staff member to a proprietor. ADC was engaged to produce a working design that would set this Barber Shop above and beyond the competition to retain the existing client base in a comfortable and pleasing environment while attracting new clientele.

With a specific budget parameter, ADC went to work carefully proportioning the tenant improvement of the 250 square foot space to allow for 3 barber chairs, a waiting area, retail display, a cash wrap workstation, a bathroom, and a back of house break and storage area. MEP systems needed to be redesigned and reworked to accommodate the needs of the shop, custom millwork and furnishings were designed. All of this function was squeezed thoughtfully into the space using clean modern aesthetic principals and materials which harken references to barber shops of old. Mirrors were used prolifically to provide a sense of an enlarged space while providing function that the stylists need while working with clients.

ADC completed the design, entitlements, and in conjunction with T. R. Wurster Construction the construction start to finish in 10 weeks, within budget, during COVID. A limited Phase 1 of the design and construction has been completed, the Owner plans to complete the design in a second phase of construction once the business is established.

Telephone Building Penthouse Conference Room

ADC was invited to the penthouse office of the historic Telephone Building in Santa Monica. Rios Clementi Hale refreshed and updated the building a few years prior, the tenant occupying the magnificent roof deck were left with a mechanical room in the center of the spacious rooftop deck that hadn’t been addressed within the scope of the renovation which wasn’t useful or aesthetically pleasing. Identifying and leveraging the desirable aspects of the existing structure, ADC transformed this existing space into a magnificent conference room with expansive views of the ocean and city on 3 faces which opened up to the roof deck terrace facing the offices on the 4th face with an operable window wall. Custom fenestration adhered to minimal structural components was designed to maximize views while working within the constraints of the existing building, bespoke provisions for hidden motorized shades, lighting, and low voltage systems were included in the renovation to transform this space from an unsightly shell of an abandoned mechanical room to the brilliant hub of this incredible rooftop office facility.

June Cabana

ADC was engaged by a discerning client who wanted to add a poolside outdoor living space to their spacious and historic estate built in 1929 in Hancock Park. The area needed to complement the existing Spanish architecture while providing the bustling family and their guests with a outdoor space for relaxation and entertainment. ADC collaborated with the client to develop the design, procure the entitlements, and TRWurster built the structure and self-performed most of the work. For those items that TRWurster could not effectively perform in house ADC managed the remainder of the procurement and installation to help the client complete the project in an efficient and cost-effective way. An open cabana with exposed beam ceilings was conceived including a fireplace, outdoor television, lounge, and eating area; open countertops provide the perfect poolside back drop to build memories of friends and family during those delightful California evenings!

Sorrento

ADC was engaged to provide extensive design services for this upscale Pacific Palisades estate including producing interior millwork design packages. Bespoke millwork with ornate detailing adorned every room of the house, so each room required thought and planning using TRWurster’s structural installation as the basis for coordination of the interior finishes. The development of the interior finishes levereged our structural BIM as the framework for design development. Detailed millwork plans, 3D renderings, and virtual walkthroughs were produced and presented by ADC along the way so that the Owner could make informed decisions and provide feedback as we responded to each and every one of the Owner’s preferences. This coordination was performed with accuracy before proceeding with the work, all of which produced stunning results with a high level of efficiency!

Rosewood Montecino Trellis

ADC was engaged to design the trellis assembly at the upscale Rosewood Miramar Hotel in Montecito. Using a 3D laser based point cloud scan to coordinate the design with existing conditions, ADC planned for the challenges of maintaining and servicing an outdoor beachfront eating area which formed the outdoor venue for a world class bar and restaurant. Careful consideration was given to the integration of the heating, shading, drainage, MEP, finishes, and shielding components to maximize the guest experience for those dining and reclining in this picturesque environment. The trellis structure adorns this meticulously arranged property to add a stunning and delightful addition to the rare and delightful Southern California beachfront dining experience!

SOHO Little Beach House Trellis

In collaboration with SOHO House and TY Engineering, ADC redesigned the structural wood and steel components to accommodate the routing and usage of heating and shading components to reduce the cost, increase the authenticity of the intended heavy timber structure, and to add components to increase the level of comfort to those residing under the outdoor structure resting upon the sand. The trellis which joins a bar in conjunction with custom built Ipe planters surrounding the area and defining the program were designed by ADC and furnished and constructed by TRWurster to provide a serene and unforgettable hospitality experience for those who have access to this elite Malibu Carbon Beach property.

Spruce Goose Glue Lamb Retrofit

ADC was engaged to devise a solution to repair the glue lambs supporting the Spruce Goose hanger originally built to house the construction of the historic plane from 1941-1947 by Hughes Aircraft which to this day holds the world record as being the largest wooden aircraft. The plane was built in response to the shortage of raw metals during World War II when it was commissioned by the United States military as an aerial transportation alternative to avoid the ever increasing maritime threats presented by enemy submarines. In addition to revolutionizing aeronautical engineering and control systems in this experimental endeavor, Howard Hughes blazed a trail in the invention and application of laminated timbers and wood veneers which has transformed the way we use wood today. The glue lamb timbers supporting the hanger in many locations had begun to delaminate, so TRWurster Construction in collaboration with ADC designed and built a custom hydraulic compression bracket system to facilitate the repair. The system using multiple hydraulic cylinders with variable manifolds and pressure gauges was engineered to exert measurable and precise forces that would not exceed the compression capacity of the existing lumber. The result counteracted gravity so that the delaminated deformation could be restored to its original position thereby allowing the subsequent installation of a system of steel plates and custom timber screws up to 40″ in length placed at variable axes and angles designed by Arup which could be installed to restore and reinforce the structural properties of these incredible laminated wood members. Spanning up to 750 feet, these wood structural components forming the Hercules Hanger that are approaching a millennium in age needed to be secured so that Google could safely occupy the building which currently serves as the shell which houses their new YouTube Headquarters. Additionally ADC designed custom furnishings inspired by the original building features using reclaimed lumber from the demolition of select portions of the building. This fascinating structure remains as a ‘church of lumber’. Bearing testament to humankind’s advancement and progress in the utilization of lumber, this building monumentally stands in its carefully preserved state as the birthplace of many technologies and techniques that reshaped the utilization of wood down to this day.